Twellolands in het Voorster Nieuws

Vierhofstedentoernooi moet in nieuwe opzet en onder nieuwe naam allure van weleer terugkrijgen.

 

Eerste ‘festivaleditie’ volleybalevenement op 10 en 11 juni

 

Door Rudi Hofman

TWELLO – Lowlands krijgt serieuze concurrentie van Twellolands. Nee hoor, grapje. De organisatoren van het voormalige Vierhofstedentoernooi hebben voor de naam Twellolands (VHT) gekozen, omdat zij een festivalsausje willen gooien over het volleybalevenement op 10 en 11 juni bij SV Voorwaarts. Dit meldden zij al in februari, maar nu maken zij in Voorster Nieuws de voorlopige balans op.

Het ooit roemruchte en grootschalige Vierhofstedentoernooi heeft dringend behoefte aan een nieuwe impuls. Aan de 40ste editie in 2019 deden 60 teams mee, terwijl dit er vijftien jaar geleden nog 210 (!) waren, weet Belinda Berendsen. Zij is samen met Kim Horstink en Arnold Voortman aangeschoven voor een interview over Twellolands (VHT). De drie volleyballers zijn onderdeel van het zeskoppige organisatiecomité. Dat weet zich gesteund door enkele personen die hand- en spandiensten willen verrichten.

Nieuw jasje
Bij de organisatie komt heel veel kijken. Arnold geeft eerlijk toe dat hij dit heeft onderschat. Alle hulp is dan ook van harte welkom. Begin dit jaar hakte het organisatiecomité de knoop door om in juni voor de 41ste editie van het Vierhofstedentoernooi te gaan. Maar dan wel in een nieuw jasje, namelijk in festivalsfeer!

“We willen origineel zijn, zodat we ook meer teams van buiten Twello kunnen aantrekken”, zegt Arnold. “Het moet een evenement voor het hele gezin worden”, vult Kim aan. “Vandaar dat we zorgen voor een springkussen, schminken en andere verrassende activiteiten voor kinderen. Wij gaan het geheel aankleden met sfeervolle verlichting, statafels, een cocktailbar, enkele foodtrucks en livemuziek.”

Scholierentoernooi
De eerste speeldag, vrijdag 10 juni, begint met een door Voorst Actief opgezet scholierentoernooi. Hieraan kunnen teams van alle basisscholen (groep 5 tot en met 8) uit de gemeente meedoen. Dit toernooi duurt van 15.30 tot 18.00 uur. Met het oog op het komende WK Volleybal voor dames krijgt elk veld de naam en nationale vlag van een deelnemend land.

Rond 19.00 uur gaat die vrijdag het leerkrachtentoernooi van start waarvoor zich al ongeveer 25 teams van scholen uit de Stedendriehoek hebben ingeschreven. Op het podium voor de kantine van Voorwaarts draait die avond een DJ.

Volleybal en beachhandbal
Twellolands (VHT) gaat zaterdag 11 juni vanaf 9.30 uur verder met het reguliere volleybaltoernooi waarvoor talrijke velden – waaronder drie mobiele – worden geprepareerd. Voor de muziek tekenen singer-songwriter Wieger en de Nederlandstalig zingende Benny. ’s Avonds speelt de band Flavour. Op de beachvelden van Voorwaarts worden overdag kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het NK Beachhandbal.

Voor het volleybaltoernooi hebben zich inclusief de jeugd al bijna 100 teams aangemeld. Streven is in enkele jaren uit te groeien naar minimaal 150 teams. Voorheen lag de nadruk op recreatief volleyballen, de organisatie wil toewerken naar 50 procent recreatie en 50 procent prestatie, zodat het publiek ook van voldoende volleybal op niveau kan genieten. Belangrijke voorwaarde is wel dat het droog is…

Vast moment
Twellolands (VHT) moet een evenement worden op een vast moment in het jaar waar geen enkele volleyballiefhebber in de wijde regio omheen kan. Inschrijven voor de eerste ‘festivaleditie’ kan nog tot en met 27 mei op: www.twellolands.nl.

Voorsternieuws